Terveydenhoitajilla tärkeä tehtävä harvinaisten syöpien diagnoosien nopeuttamisessa

Suomessa todetaan vuosittain noin 7000 harvinaisiksi määriteltyä syöpää, mikä vastaa noin viidesosaa kaikista diagnosoiduista syövistä. Harvinaisille syöville kuten sarkoomat on yleistä diagnoosin viivästyminen. Terveydenhoitajat ovat merkittävässä roolissa diagnoosiajan lyhentämisessä, koska he usein kohtaavat potilaan ensimmäisinä.

Terveydenhuollon henkilöt kohtaavat harvoin harvinaiseen syöpään sairastuneita. Monimuotoisia oireita on vaikea yhdistää vakavaan sairauteen. Tällöin aikaikkuna oikeaan diagnoosiin ja hoidon aloittamiseen kasvaa pitkäksi.

– Ensimmäinen viive syntyy, kun jalkaan ilmestyvää kasvavaa kyhmyä ei välttämättä osata pitää terveydenhoitaja- tai lääkärikäynnin arvoisena asiana. Toinen potentiaalinen viive muodostuu terveydenhoitohenkilöstöön yhteydenoton ja sarkoomia tuntevalle erikoislääkärille pääsyn välille. Nuoren väsymys nähdään helposti koulustressinä, vaikka taustalla voi olla syövän aiheuttama väsymys. Syntyy turhia käyntejä terveydenhuollossa. Tietoisuutta ja tutkimusta lisäämällä luomme paremmat edellytykset sairastuneiden hoitoon ilman viivytystä, kertoo professori Tom Böhling Helsingin yliopiston The Rare Cancers Research (RaCaRe) -tutkimusryhmästä.

Terveydenhoitaja-lehteen 2/2025 kirjoittamaamme artikkelia varten haastattelimme kolmea terveydenhoitajaa ja kysyimme, mitä haasteita he kokevat harvinaisten syöpien kuten sarkoomien tai yleensä ottaen harvinaisten sairauksien oireiden tunnistamisessa ja miten harvinaisten syöpien oireiden tietoisuutta voisi parhaiten lisätä.

Lue alta Terveydenhoitaja-lehdessä 2/2025 julkaistu artikkeli.